Advies bij het kiezen van de juiste puppy

puppy2

 

Dany doet puppytesten omdat ze een groot verschil kunnen maken. Hij doet dat op vraag van mensen die op zoek zijn naar een geschikte puppy of op vraag van een fokker. De puppytest zoals Dany ze doet, houdt verschillende testonderdelen in en maakt duidelijk hoe puppy’s van eenzelfde nest toch allemaal anders tegen de wereld aankijken. 

Een groot verschil

Dany maakt van elke puppytest een individueel verslag. Daarin staat o.a. welke specifieke natuurlijke aanleg elke individuele puppy heeft (schuw, uitbundig, extrovert, will to please, enz..). Maar in het verslag dat Dany van elke puppy aflevert, staat daarenboven ook nog vermeld welke de aandachtspunten zijn waarmee bij deze puppy zal moeten rekening gehouden worden bij de opvoeding, en welke volgens hem best de eerste oefeningen zijn waaraan de nieuwe eigenaars aandacht moeten besteden.

Puppykoper

Voor de puppykoper maakt de test een aantal dingen duidelijk:

  • Welke puppy uit het nest beantwoordt het best aan uw verwachtingen en past het best bij hun gezin.
  • Aan welke dingen moeten u extra aandacht besteden bij de opvoeding.
  • Welke oefeningen zijn bij deze puppy het belangrijkst.

Fokker

Voor de fokker maakt de test mogelijk:

  • Dat de fokker beter weet welk gezin het best past bij welke puppy.
  • Dat de kopers beter zijn ingelicht over het gedrag.
  • Dat de kans dat het gedrag van de puppy verkeerd loopt minder is.
  • Dat de fokker een inzicht krijgt in het gedrag van het hele nest. Dit kan de vader/moeder combinatie in de toekomst beïnvloeden.
  • Dat het duidelijk maakt waar de fokker het prille begin van de opvoeding eventueel nog kan verbeteren.

Dat een puppy een puppytest heeft ondergaan betekent echter niet dat de puppy een goed gedrag heeft of dat hij makkelijk opvoedbaar zal zijn. Hoe uw hond zich gedraagt eens hij bij u thuis is, zal bepaald worden door een combinatie van factoren, waarvan zijn erfelijke aanleg slechts 1 factor is. Hoe u bijvoorbeeld met de puppy omgaat, hoeveel u met hem wandelt, welke verzorging u hem geeft, zijn voeding, zijn huisvesting, zijn tijdsbesteding, de samenstelling van uw gezin, uw woon- en werkomstandigheden, uw eigen ervaring met honden, de kwaliteit van de adviezen die u opvolgt, en nog andere dingen zullen allemaal mee bepalen hoe uw hond zich zal gedragen eens hij een tijdje bij u is.

Dat de fokker Dany gevraagd heeft om een puppytest te doen betekent ook niet dat hij een kwaliteitslabel toegekend heeft aan de fokker of dat hij oordeel dat het een ‘betrouwbare’ kweker is. Dany test puppy’s niet de fokker. Het feit dat een fokker hem zijn puppy’s laat testen maakt volgens Dany wel duidelijk dat de fokker bezorgd is over waar zijn puppy’s terecht komen en drukt uit dat de fokker wil investeren om zijn puppy’s en de eigenaars een goede start te geven.